Вторник, 02.03.2021, 04:58
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

і

Архив статей

Головна » Файли » 2009 » 1-2 (88-89)

Ткачова Д.Л., Дуган О.М., Яловенко О.І. Потенційна мутагенна і канцерогенна активність продуктів харчування.
17.05.2014, 17:43

Резюме
Ткачова Д.Л., Дуган О.М., Яловенко О.І. Потенційна мутагенна і канцерогенна активність продуктів харчування.
Проведений аналіз сучасного стану проблеми про забруднення харчової сировини і продуктів харчування хімічними контамінантами, що є потенційними мутагенами і/або канцерогенами. Найбільшу увагу приділено таким генотоксикантам , як поліциклічні ароматичні вуглеводні, N-нітрозаміни, гетероциклічні аміни, акриламід і деякі важкі метали, що мають різні шляхи потрапляння і утворення у харчовій сировині, продуктах харчування, організмі людини і тварин.
Ключові слова: харчові контамінанти, мутагени, канцерогени, поліциклічні ароматичні вуглеводні, N-нітрозаміни, нітрати, нітрити, гетероциклічні аміни, акриламід, важкі метали.

Резюме
Ткачева Д.Л., Дуган А.М., Яловенко Е.И. Потенциальная мутагенная и канцерогенная активность продуктов питания.
Проведен анализ современного состояния проблемы о загрязнении пищевого сырья и продуктов питания химическими контаминантами, являющимися потенциальными мутагенами и/или канцерогенами.  Наибольшее внимание уделено таким генотоксикантам, как полициклические ароматические углеводороды, N-нитрозамины, гетероциклические амины, акриламид и некоторые тяжелые металлы, имеющие различные пути поступления и образования в пищевом сырье, продуктах питаниях, организме человека и животных.
Ключевые слова: пищевые контаминанты, мутагены, канцерогены, полициклические ароматические углеводороды, N-нитрозамины, нитраты, нитриты, гетероциклические амины, акриламид, тяжелые металлы.
Summary
Tkachova D.L., Dugan A.M., Yalovenko E.I. Potential mutagenic and carcinogenic activity of food products.
The modern state of the problem concerning food chemical contamination with potential mutagens and/or carcinogens has been reviewed. Much attention has been given to such genotoxicants as polycyclic aromatic hydrocarbons, N-nitrosamines, heterocyclic amines, acrylamid and some heavy metals. They have various ways of intake and formation in the food raw material, the food stuffs and the human and animal organisms.
Key words: food contaminants, mutagens, carcinogens, polycyclic aromatic hydrocarbons, N-nitrosamines, nitrate, nitrite, heterocyclic amines, acrylamid, hard metals.

УДК 576.851.94+375.113:614.7

Національний технічний університет України "КПІ" (Київ)  

Інститут гігієни і медичної екології ім. О.М.Марзєєва (Київ)

Национальный технический университет Украины "Киевский политехнический институт"

03056, г. Киев, Соломенский район, пр-т Победы, 37

National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnic Institute"

37, Prospect Peremohy, 03056, Kyiv, Ukraine

ГУ "Институт гигиены и медицинской экологии им. А.Н. Марзеева" АМН Украины

02660, Украина, г. Киев - 94, ул. Попудренко, 50

SI “O.M.Marzeyev Institute for Hygiene and Medical Ecology,AMSU”

50 Popudrenko str., 02094, Kiev-94, Ukraine

biotech@fbt.ntu-kpi.kiev.ua

Література
1. Булдаков А.С. Пищевые добавки. Справочник. - СПб.: Ut, 1996. - 240 с.
2. Дубініна А.А., Малюк Л.П., Селютіна Г.А та ін. Товарознавчі аспекти підвищення безпеки харчових продуктів: Монографія. - Київ: Професіонал, 2005. - 176 с.
3. Дурнев А.Д., Середин С.Б. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий). - М.: Медицина, 1998. - 328 с.
4. Жвиташвили  Ю.Б. Рак и питание. - М.: Олма-Пресс, 2001. - 320 с.
5. Информационная записка ИНФОСАН №. 2/2005 - Акриламид от 1.03.2005. Електронний ресурс/Режим доступу:
http: //  www.who.int/entity/foodsafety/fs_management/No_02_Acrylamide_Mar05_ru_rev1.pdf
6. Костюковский Я.Л., Меламед Д.Б. Канцерогенные N-нитрозамины. Образование, свойства, анализ // Успехи химии. - 1988. - Т. LVII, вып. 4. - С. 625 - 655.
7. Рубенчик Б.Л. Питание, канцерогены и рак. - Київ: Наукова думка, 1979. - с. 220.
8. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки: Энциклопедия. - СПб: Гиорд, 2004. - 808 с.
9. Скурихин И.М., Нечаев А.П. Все о пище с точки зрения химика: Справ. издание. - М.: Высшая школа, 1991. - 288 с.
10. Anderson K. E., Kadlubar F.F., Kulldorff M. et al. Dietary intake of heterocyclic amines and benzo(a)pyrene associations with pancreatic cancer//  Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. - 2005. - Vol. 14, № 9. - С. 2261 - 2265.
11. Background document to the opinion of the Scientific Committee on Food on the risks to human health of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in food, expressed on 4 December 2002 / SCF/CS/CNTM/PAH/29 ADD1 Final. - Brussel, Belgium, 2002. - 194 p.
12. Bolognesi C., Morasso G. Genotoxicity of pesticides: potential risk for consumers//  Trends Food Sci. Tech. - 2000. - Vol. 11. - P. 182 - 187.
13. De Flora S., Bennicelli C., Bagnaso M. Genotoxicity of mercury compounds. A review//  Mutat. Res. - 1994. - Vol. 317. - P. 57 - 79.
14. Dearfield K.L., Douglas G.R., Ehling U.H. et al. Acrylamide - a review of its genotoxicity and assessment of heritable genetic risk//  Mutat. Res. - 1995. - Vol. 330. - P. 71 - 99.
15. Diet, nutrition, and cancer / National Research Council. - Washington DC: National Acadamy Press, 1982. - 496 p.
16. Djinovic J., Popovic A., Wolfgang J. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in different types of smoked meat products from Serbia//  Meat Science. - 2008. - Vol. 80. - P. 449-456.
17. Evaluation of certain veterinary drug residues in food / Sixty-six Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on the Food Additives. -  WHO technical report series. - 2006. - № 939. - 80 p.
18. Franchi E., Loprieno G., Ballardin M. et al. Cytogenetic monitoring of fishermen with environmental mercury exposure //  Mutat. Res. - 1994. - Vol. 320. - P. 23 - 29.
19. Goldman R., Shields P.G. Food mutagens// J.Nutr. (Suppl.) - 2003. - Vol. 133. - P. 965S - 973S.
20. Gooderham N.J., Murray S., Lynch A.M. et al. Food-derived heterocyclic amine mutagens: variable metabolism and significance to humans// Drug Metab. Dispos. - 2001. - Vol. 29, № 4, part 2. - P. 529 - 534.
21. Hartwig A. Role of DNA repair inhibition in lead- and cadmium-induced genotoxicity// Environ. Health Perspect. - 1994. - Vol. 102. - P. 45 - 50.
22. Howsam M., Jones K.C., Ineson P. PAHs associated with the leaves of three deciduous tree species. I - Concentrations and profiles// Env. Pollut. - 2000. - Vol. 108, № 3. - P. 413 - 424.
23. International Agency for Research on Cancer. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Overall Evaluation of Carcinogenicity. Monographs. Volumes 1 to 99, Lyon: IARC: 1971 - 2006. Електронний ресурс / Режим доступу:
http: // monographs.iarc.fr/ENG/Classification/index.php
24. Jagerstad M., Skog K. Genotoxicity of heat-processed foods// Mutat. Res. - 2005. - Vol. 574. - P. 156 - 172.
25. Jarup L. Hazards of heavy metal contamination// Br. Med. Bul. -  2003. - Vol.  68. - P. 167-182.
26. Loeb L.A., Harries C.C. Advances in chemical carcinogenesis: a historical review and prospective// Cancer Res. - 2008. - Vol. 68, № 17. - P. 6863 - 6872.
27. Longstaff E. Genetic toxicology: a review// Add. Drug. React. Ac. Pois. Rev. - 1986. - Vol. 4. - P. 235 - 255.
28. Mahaffey K. R., Corneliussen P. E., Jelinek C. F.  et al. Heavy metal exposure from foods// Env. Health Persp. - 1975. - Vol. 12. - P. 63 - 69.
29. Murkovic M. Analysis of heterocyclic aromatic amines // Anal. Bioanal. Chem. - 2007. - Vol. 389. - P. 139 - 146.
30. Prasong Koonanuwatchaidet. N-nitroso compounds: environmental carcinogens// J. Sci. Soc. Thailand. - 1984. - Vol. 10. - P. 207 - 220.
31. Robbana-Barnat S., Rabache M., Rialland E., Fradin J. Heterocyclic amines: occurrence and prevention in cooked food // Env. Health Persp. - 1996. - Vol. 104, № 3. - P. 280 - 288.
32. Schut H.A.J., Snyderwine E.G. DNA adducts of heterocyclic amine food mutagens: implications for mutagenesis and carcinogenesis// Carcinogenesis. - 1999. - Vol. 20, № 3. - P. 353 - 368.
33. Skog K., Johansson M., Jagerstad M. et al. Carcinogenic heterocyclic amines in cooked foods and model systems - a review on formation and occurrence// Food Chem. Toxicol. - 1998. - Vol. 36. - P. 879 - 896.
34. Toribio F., Galceran M.T., Puignou L. Separation of heteroaromatic amines in food products// J. Chromatogr. - 2000. - Vol. 747. - P. 171 - 202.
35. Tricker A. R., Preussmann R. Chemical food contaminants in the initiation of cancer// Proceed. Nutr. Society. - 1990. - Vol. 49. - P. 133 - 144.
36. Turesky R.J. Formation and biochemistry of carcinogenic heterocyclic aromatic amines in cooked meats// Toxicol. Let. - 2007. - Vol. 168. - P. 219 - 227.
37. Wakabayashi K., Nagao M., Esumi H., Sugimura T. Food-derived mutagens and carcinogens// Cancer Res.(Suppl.) - 1992. - Vol. 52. - P. 2092S - 2098S.

Категорія: 1-2 (88-89) | Додав: siderman
Переглядів: 650 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
RSS

Форма входу

Категорії розділу

1-2 (88-89) [50]3 (90) [24]
4 (91) [26]5 (92) [41]
6 (93) [50]7 (94) [42]
8 (95) [60]9 (96) [53]

ПОИСК

НАШ ОПРОС

Оцените наш сайт
Всего ответов: 46

ДРУЗЬЯ САЙТА

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0