Пятница, 19.04.2024, 13:10
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

і

Архив статей

Головна » Файли » 2009 » 5 (92)

Ткачова Д.Л., Дуган О.М. Харчові добавки - невід'ємна складова продуктів харчування.
12.06.2014, 17:44

Резюме
Ткачова Д.Л., Дуган О.М. Харчові добавки - невід'ємна складова продуктів харчування.
Проведений аналіз сучасних даних про застосування харчових добавок у харчовій промисловості на прикладі м'ясопереробної галузі. Розглянуті такі групи харчових добавок як барвники, стабілізатори забарвлення і консерванти, які найчастіше застосовуються при обробці м'ясної сировини. Наведені результати перевірки представників цих харчових добавок на генотоксичність.
Ключові слова: харчові добавки, консерванти, барвники, стабілізатори забарвлення, генотоксичність, м'ясопереробна галузь.


 

Резюме
Ткачева Д.Л., Дуган А.М. Пищевые добавки - неотъемлемая составляющая продуктов питания.
Проведен анализ современных данных о применении пищевых добавок в пищевой промышленности на примере мясоперерабатывающей отрасли. Рассмотрены такие группы пищевых добавок как красители, стабилизаторы окраски и консерванты, которые чаще всего применяются при обработке мясного сырья. Приведены результаты проверки представителей этих пищевых добавок на генотоксичность.
Ключевые слова: пищевые добавки, консерванты, красители, стабилизаторы окраски, генотоксичность, мясоперерабатывающая отрасль.


 

Summary
Tkachova D.L., Dugan O.M. Food additives - essential part of food products.
The modern data of food additives use in the meat processing branch of food industry have been reviewed. The mostly used food additives as colours, colours stabilizers and preservatives in processing of the meat products have been examined. Some attention has been paid to the genotoxicity test results of the mentioned food additives groups.
Key words: food additives, preservatives, colours, colours stabilizers, genotoxicity, meat industry.
Рецензент: д.мед.н., проф. М.А.Пілінська


 

УДК 576.851.94+375.113:614.7

Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"

Національний технічний університет України "Київський Політехнічний Інститут"

Национальный технический университет Украины "Киевский политехнический институт" 03056, г. Киев, Соломенский район, пр-т Победы, 37

National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnic Institute"

37, Prospect Peremohy, 03056, Kyiv, Ukraine

biotech@fbt.ntu-kpi.kiev.ua

Література
1. Арнаут І.М. Небезпека харчових добавок / І.М.Арнаут, О.М.Друзь // Вісн. Східноукр. нац. ун-ту. ім. В.Даля. - 2009. - №3Е. // Національна бібліотека ім. Вернадського, електронні наукові фахові видання: URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Vsunud (19.02.2009)
2. Булдаков А.С. Пищевые добавки : справочник / А.С.Булдаков. - СПб.: Ut, 1996. - 240 с.
3. Практические аспекты применения красителей при производстве мясопродуктов / Н.К.Дадян, Т.К.Паршакова, Е.Н.Тарасова [и др.] // Сб. науч. труд. СевКавГТУ, серия "Продовольствие". - 2008. - № 4. - С. 69-71.
4. Дурнев А.Д. Мутагены (скрининг и фармакологическая профилактика воздействий) / А.Д.Дурнев, С.Б.Середин. - М.: Медицина, 1998. - 328 с.
5. Європейські вимоги до харчових добавок : Довідник. - Львів: Ленорам, 1997. - 126 с.
6. Куркина Е.А. Разработка композиционных добавок для мясных изделий / Е.А.Куркина, В.В.Садовой // Вестник СевКавГТУ, серия "Продовольствие". - 2003. - Т.6, № 1. - С. 45 - 52.
7. Люк Э. Консерванты в пищевой промышленности / Э.Люк, М.Ягер. - СПб: ГИОРД, 1998. - 296 с.
8. Про затвердження санітарних правил і норм по застосуванню харчових добавок : Наказ МОЗ № 222 від 23.07.1996 р. зі змінами , внесеними наказом МОЗ № 218 від 23.07.1998 р.
9.Постанова Кабінету Міністрів №12 від 4 січня 1999 р.
10. Постанова Кабінету Міністрів №342 від 17 лютого 2002 р.
11. Салаткова Н. П. Использование нитритной соли в технологии производства варено-копченых колбас, содержащих белковые препараты животного происхождения / Н. П.Салаткова, Ю. И.Куликов // Сб. науч. труд. СевКавГТУ, серия "Продовольствие". - 2005. - №1. - С. 56-67.
12. Сарафанова Л.А. Пищевые добавки : энциклопедия / Л.А.Сарафанова. - СПб: ГИОРД, 2004. - 808 с.
13. Смоляр В.І. Фізіологія та гігієна харчування / В.І.Смоляр. - Київ : Здоров'я, 2000. - 332 с.
14. Трахтенберг И.М. Книга о ядах и отравлениях / И.М.Трахтенберг. - Київ : Наукова думка, 2000. - 368 с.
15. Штенберг А.И. Добавки к пищевым продуктам / А.И.Штенберг, Ю.И.Шиллингер, М.Г.Шевченко. - М.: Медицина, 1969. - 95 с.
16. Flavouring substances and natural sources of flavourings. - V. 1. - Strasbourg, 1992. - 630 c.
17. Murray M.T. Encyclopedia of nutritional supplements / M.T. Murray. - N.-Y., 1996. - 84 p.



 

Категорія: 5 (92) | Додав: dok
Переглядів: 841 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
RSS

Форма входу

Категорії розділу

1-2 (88-89) [50] 3 (90) [24]
4 (91) [26] 5 (92) [41]
6 (93) [50] 7 (94) [42]
8 (95) [60] 9 (96) [53]

ПОИСК

НАШ ОПРОС

Оцените наш сайт
Всего ответов: 55

ДРУЗЬЯ САЙТА

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0