Пятница, 29.03.2024, 17:28
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

і

Архив статей

Головна » Файли » 2012 » 5 (113)

РЕЦЕНЗІЯ на підручник «Теорія еволюції (системний розвиток життя на Землі)» / І.О. Огінова, О.Є. Пахомов
18.08.2014, 23:48


РЕЦЕНЗІЯ на підручник «Теорія еволюції (системний розвиток життя на Землі)» / І.О. Огінова,
О.Є. Пахомов. – Дніпропетровськ Видавництво ДНУ, 2012. - 540 с.

Підручник «Теорія еволюції (системний розвиток життя на Землі)» є результатом наполегливої праці авторів І.О. Огінова і О.Є. Пахомова - викладачів Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара. У підручнику викладено основні теорії походження життя на Землі та онтогенетичний розвиток різних організмів та їх систем. Підручник є узагальненим, систематизованим курсом, в якому знайшли відображення сучасні уявлення щодо еволюції організмів та виникнення життя на Землі. Підручник написано з урахуванням навчальної програми з теорії еволюції для студентів біологічних, психологічних, педагогічних та медичних спеціальностей вищих навчальних закладів. Видання рекомендоване Міністерством освіти і науки України, як підручник для студентів вищих навчальних закладів України.
Матеріал підручника добре структурований, він складається з 9 розділів які логічно висвітлюють основні принципи виникнення життя на Землі.
Перший розділ підручника присвячений сучасним уявленням про принципи самоорганізації живої матерії. У ньому автори розкривають фактори, які впливають на самоорганізацію матерії. У другому розділі описані основні напрямки розвитку уявлень про походження життя на Землі. Розділ логічно структурований і розкриває найголовніші питання та причини щодо виникнення розмаїття живих організмів на Землі. Походження життя на Землі залишається досить актуальною темою. Існує багато теорій та гіпотез, виникнення життя на Землі. Автори підручника вдало узагальнили гіпотези щодо походження життя на Землі, приділивши значну увагу вивченню еволюції геному. Хоч на даний час ще не поставлена крапка в даному питанні.
У розділі три «Еволюція онтогенезу» автори розкривають еволюцію онтогенезу і філембріогенезу та розвиток різних систем організмів від покривів тіла до ендокринної системи. Четвертий розділ підручника розкриває основні напрямки еволюції нервової системи від найпростішої у кишковопорожнинних до складної у ссавців. В цьому розділі показано еволюцію головного мозку та його складових у різних видах організмів. Також цей розділ розкриває еволюцію психіки, поведінки та елементарної розумової діяльності різних типів тварин. Розділ п’ять «Мікроеволюція» розкриває процеси еволюційного формотворення виду та механізми утворення нових видів шляхом мутаційних процесів, різних форм ізоляцій, природного добору та адаптацій. У шостому розділ «Макроеволюція» описані шляхи еволюції таксономічних груп шляхом алогенезу та арогенезу. Також в цьому розділі представлена інформація щодо форм філогенезу. Автори вдало відобразили головні «правила макроеволюції», способи перебудови органів і функцій та поняття прогресу та регресу еволюції.
Сьомий розділ «Антропогенез» висвітлює питання про місце людини серед організмів, час і місце її виникнення, основні етапи еволюції людини, про первісний суспільний розвиток людей, про еволюційні процеси, які виникають у людей сучасності. В розділ 8 «Біосоціальний аналіз особливостей антропогенезу» автори розкрили психологічні та соціальні фактори, які формують містичні світогляди, що відображаються в культурі сучасності. Розділ 9 «Загальні уявлення про еволюцію біосфери» присвячений розвитку життя на Землі в різних ерах. Також в цьому розділі висвітлюється проблема впливу людства на біосферу.
Розділи представлені в алгоритмізованому вигляді, що сприяє кращому засвоєнню матеріалу студентами. В кінці підручника студенти мають змогу ознайомитись з прикладами тестових завдань.
Підручник написаний простою зрозумілою мовою, біологічні поняття і терміни викладені доступно. Цінність підручника полягає ще й у тому, що це один з небагатьох підручників виданий українською мовою, який висвітлює питання теорії еволюції.

Завідувач кафедри цитології, гістології
та біології розвитку Київського національного
університету імені Тараса Шевченка,
професор                                                                   Дзержинський М.Е.

Доцент кафедри цитології, гістології
та біології розвитку                                               Рибальченко Т.В.

Категорія: 5 (113) | Додав: siderman
Переглядів: 1660 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
RSS

Форма входу

Категорії розділу

1 (109) [43] 2 (110) [55]
3 (111) [45] 4 (112) [52]
5 (113) [76] 6 (114) [83]

ПОИСК

НАШ ОПРОС

Оцените наш сайт
Всего ответов: 55

ДРУЗЬЯ САЙТА

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0