Пятница, 29.03.2024, 03:07
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід

і

Архив статей

Головна » Файли » 2010 » 4 (100)

Ткачова Д.Л., Дуган О.М. Ідентифікація мутагенно-активних речовин зі зразків ковбасних виробів
13.08.2014, 20:39

Резюме
Ткачова Д.Л., Дуган О.М. Ідентифікація мутагенно-активних речовин зі зразків ковбасних виробів.
У роботі досліджені 15 зразків копчених ковбас на вміст найбільш поширених забруднювачів харчових продуктів. Аналізу підлягали органічна і неорганічна фракції ковбас. У результаті проведених досліджень у неорганічній фракції всіх зразків виявили Ni (ІІ), Cd (ІІ), Cu (ІІ) і Zn (ІІ), причому у більшості ковбас спостерігали перевищення ГДК за Ніколом та Кадмієм. В органічній фракції більшості зразків виявлені суттєві перевищення ГДК за бенз(а)піреном та бенз(а)антраценом і становили 1,5 - 323,5 ГДК та 1,1 - 40,0 ГДК відповідно.
Ключові слова: копчені ковбаси, важкі метали, Нікол, Кадмій, бенз(а)пірен, бенз(а)антрацен, мутагенна активність.

Резюме
Ткачева Д.Л., Дуган А.М. Идентификация мутагенно-активных веществ из образцов колбасных изделий.
В работе исследованы 15 образцов копченых колбас на содержание наиболее распространенных загрязнителей пищевых продуктов. Анализу подвергались органическая и неорганическая фракции колбас. В результате проведенных исследований в неорганической фракции всех образцов обнатужили Ni(ІІ), Cd(ІІ), Cu(ІІ) і Zn(ІІ), при этом в большинстве колбас наблюдали превышение ПДК по никелю и кадмию. В органической фракции большинства образцов определены существенные превышения ПДК по бенз(а)пирену и бенз(а)антрацену и составляли 1,5 - 323,5 ПДК и 1,1 - 40,0 ПДК соответственно.
Ключевые слова: копченые колбасы, тяжелые металлы, никель, кадмий, бенз(а)пирен, бенз(а)антрацен, мутагенная активность.

 Summary
Tkachova D.L., Dugan O.M. Mutagenic substances identification from sausage samples.
Fifteen samples of the cured sausages have been analyzed on contents of the most widespread  food contaminants. Organic and inorganic fractions of the cured sausages have been analyzed. Ni (ІІ), Cd (ІІ), Cu (ІІ) and Zn (ІІ) have been determined  in all inorganic fraction samples, the most of them have had nickel and cadmium concentrations exceeding maximum permitted levels. Benz(a)pyrene and benz(a)anthracene have been detected in organic fraction and exceeded maximum admissible concentrations in 1,5 - 323,5 and 1,1 - 40,0 times respectively.
Key words: cured sausages, heavy metals, nickel, cadmium, benz(a)pyrene, benz(a)anthracene, mutagenic activity.

Рецензенти: д.біол.н., проф.Б.П.Романюк
д.мед.н., проф.В.Т.Германов

УДК 575.224.4:579.253.4:637.524

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут»

Национальный технический университет Украины "Киевский политехнический институт"

National Technical University of Ukraine "Kyiv Polytechnic Institute"

biotech@fbt.ntu-kpi.kiev.ua

Література
1.    Древаль О.Ю. Проблеми регулювання безпеки харчових продуктів у контексті екологічної національної політики України / О.Ю.Древаль, О.О.Павленко // Мех-м регул. економіки. - 2009. - № 2. - С. 19 - 23.
2.    Ткачова Д.Л. Мутагенні та токсичні властивості компонентів деяких зразків ковбасних виробів у тесті Еймса / Д.Л.Ткачова, О.М.Дуган// Вісник Українського товариства генетиків та селекціонерів. - 2009. - Т. 7, № 2. - С. 249 - 256.
3.    Атомно-абсорбционные методы определения токсичных элементов в пищевых продуктах и пищевом сырье : методические указания утв. госкомсанэпиднадзором РФ 25.12.1992, № 01-19/47-11. - М. : Стандартинформ, 1993. - 18 с.
4.    Хмельницкий Р.А. Хромато-масс-спектрометрия (методы аналитической химии) / Р.А.Хмельницкий. - М. : Химия, 1984. - 216 с.
5.    Вміст деяких важких металів у харчових продуктах Вінницької області / Д.Г.Дев’ятка, Л.В.Ковальчук, І.В.Сергета, Г.І.Вихристюк// Довкілля та здоров’я.-2004. -№3.-С.38-41.
6.    Проблемы питания в экстремальных ситуациях / Е.З.Ковалев, В.Р.Сорока, Г.Я.Гончаров [и др.]// Вестник гигиены и эпидемиологии. - 2000. - Т. 4, № 2. - С. 289 - 293.
7.    Cadmium levels in poultry meat / M.Skalicka, B.Korenekova, P.Nad [et al.]// Veterinarski arhiv. - 2002. - Vol. 12, № 1. - P. 11 - 17.
8.    Lead and cadmium in meat and meat products consumed by the population in Tenerife Island, Spain / D.Gonzalez-Weller, L.Karlsson, A.Caballero [et al.]// Food additives and contaminants. - 2006. - Vol. 23, Issue 8. - P. 757 - 763.
9.    The levels of zinc, copper, manganese, selenium, chromium, nickel, cobalt, and aluminium in the meat, liver and kidney of Swedish pigs and cattle / L.Jorhem, B.Sundstrom, C.Astrand [et al.]// Z. Lebensm Unters Forsch. - 1989. - Vol. 188. - P. 39 - 44.
10.Dietary intake of heterocyclic amines and benzo(a)pyrene associations with pancreatic cancer / K.E.Anderson, F.F.Kadlubar, M.Kulldorff [et al.]// Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. - 2005. - Vol. 14, № 9. - P. 2261-2265.  
11.Goldman R. Food mutagens / R.Goldman, P.G.Shields // J. Nutr. Suppl. - 2003. - Vol. 133. - P. 965S-973S.
12.Heterocyclic amines: occurrence and prevention in cooked food / S.Robbana-Barnat, M.Rabache, E.Rialland [et al.]// Env. Health Persp. - 1996. - Vol. 104, № 3. - P. 280 - 288.
13.Мезенова О. Я. Технология, экология и оценка качества копченых продуктов / О.Я.Мезенова, И.Н.Ким. - СПб : ГИОРД, 2009. - 488 с.
14. Кудряшов Л.С. Влияние различных доз внесения нитрита натрия на качество и безопасноть вареных колбас с длительными сроками хранения / Л.С.Кудряшов, Р.Х.Баймишев// Мясные технологии. - 2005. - Т. 25, № 1. - С. 10.
15. Хертль Р. Мастера копчения рекомендуют / Р.Хертль// Мясные технологии. - 2009. - № 10. - С. 14 - 15.
16.Булдаков А.С. Пищевые добавки : cправочник / А.С.Булдаков. - СПб. : Ut, 1996. - 240 с.
17.International agency for research on cancer. IARC monographs on the evaluation of carcinogenic risks to humans. Overall evaluation of carcinogenicity. Monographs. Volumes 1 to 99, Lyon: IARC, 1971 - 2006.
18. Jagerstad M. Genotoxicity of heat-processed foods / M.Jagerstad, K.Skog// Mutat. Res. - 2005. - Vol. 574. - P. 156 - 172.
19.Delistraty D. Toxic equivalency factor approach for risk assessment of polycyclic aromatic hydrocarbons / D.Delistraty // Environmental and toxicology and chemistry. - 1997. - Vol. 64, № 1. - P. 81 - 108.
20. Никифорова Т.Е. Безопасность продовольственного сырья и продуктов питания / Т.Е.Никифорова. - Иваново : ГОУ ВПО «Иван. гос. хим.-технол. ун-т, 2007. - 132 с.
21.Ciecierska M. Influence of smoking process on polycyclic aromatic hydrocarbons’ content in meat products / M.Ciecierska, M.Obiedzinski// Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. - 2007. - Vol. 6, № 4. - P. 17 - 28.
22.Terzi G. Determination of benz[a]pyrene in Turkish doner kebab samples cooked with charcoal or gas fire / G.Terzi, T.Celic, C.Nisbet// Ir. J. Agr. Food Res. - 2008. - Vol. 47. - P. 187 - 193.
23. Meat science and applications. -  N.-Y.: Marcel Dekker. Inc., 2001. - 710 p.
24.International food safety handbook : science, international regulation, and control / edited by Kees Vander Hejden. - N.-Y.: Marcel Dekker. Inc., 1999. - 811 p.
25. Binnemann P.H. Benz[a]pyrene contents of meat products/P.H.Binnemann// Zeitschrift fur Lebensmittel Untersuchung und Forschung. - 1979. - Vol. 169. - P. 447-452.
26. Rinkus J.S. Chemical characterization of 465 known or suspected carcinogens and their correlation with mutagenic activity in the Salmonella typhimurium system / J.S. Rinkus, M.S. Legator// Cancer Res. - 1979. - Vol. 39. - P. 3289 - 3318.

Категорія: 4 (100) | Додав: siderman
Переглядів: 686 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
RSS

Форма входу

Категорії розділу

1 (97) [47] 2 (98) [59]
3 (99) [45] 4 (100) [46]
5 (101) [51] 6 (102) [54]

ПОИСК

НАШ ОПРОС

Оцените наш сайт
Всего ответов: 55

ДРУЗЬЯ САЙТА

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0